- Aanhangers van president Donald Trump riepen donderdag op tot geweld op meerdere socialmediaplatformen.
- Voormalig adviseur Steve Bannon zei op YouTube dat hij de hoofden van topimmunoloog Anthony Fauci en FBI-directeur Christopher Wray op een spies wil zetten.
- YouTube haalde de video offline.
- Socialemediabedrijven hebben deze week hun handen vol met controversiële berichten van aanhangers van Trump die het resultaat van de presidentsverkiezingen in twijfel trekken.
Twitter, YouTube en Facebook hadden donderdag hun handen vol met tal van omstreden berichten van aanhangers van president Donald Trump, die vanwege hun ontevredenheid over de presidentsverkiezingen opriepen tot geweld.
Twitter plaatste een waarschuwing bij een tweet van Donald Trump Jr, een van de zonen de president. In het bericht spoorde Trump Junior zijn vader aan om een “volle oorlog” te gaan voeren vanwege het resultaat in de verkiezingen.
Ook beweerde hij ongefundeerd dat er grootschalige verkiezingsfraude plaatsvindt en noemde de Verenigde Staten een “bananenrepubliek”.
Een woordvoerder van Twitter zei tegen Business Insider dat de tweet tegen het beleid van het sociale platform inging, vanwege “verspreiding van mogelijk misleidende informatie over de verkiezingen.” Daarom werd interactie met het bericht zwaar ingeperkt, aldus de techreus.
Twitter heeft ook de account van een nauwe bondgenoot van Trump, Steve Bannon, offline gehaald vanwege gewelddadige dreigingen. Volgens het beleid van het concern wordt elke account met dat soort content onmiddellijk en permanent geblokkeerd.
"De account @WarRoomPandemic is voor altijd ingetrokken vanwege het schenden van Twitter-regels, in het bijzonder het beleid over het ophemelen van geweld", zei een woordvoerder van het platform tegen Business Insider.
Bannon: 'Ik zou hun hoofden op een spies zetten'
YouTube haalde ook een video van Bannon af van het platform, waarin de voormalige adviseur van Trump opriep tot geweld tegen topimmunoloog Anthony Fauci en FBI-directeur Christopher Wray. De reden was dat de tweetal het oneens waren met Trump.
"Ik zou hun hoofden op een spies zetten", zei Bannon. In het Engels: "I'd put their heads on pikes."
"Wij hebben deze video offline gehaald omdat dit ons beleid tegen het aanzetten tot geweld schendt. Wij blijven waakzaam en zullen handhaven in lijn met onze regels in deze periode na de verkiezingen", zei een woordvoerder van YouTube.
Facebook kwam donderdag met nieuwe tools die de verspreiding van misinformatie moeten vertragen. Zo wordt het voor gebruikers moeilijker om omstreden berichten te delen en krijgen berichten die misinformatie bevatten een lagere ranking op de Facebook-feed, schreef de Amerikaanse krant The New York Times.
YouTube, Twitter en Facebook hebben allemaal voorschriften vastgelegd om oproepen tot geweld, gewelddadige dreigingen en het verspreiden van misinformatie tegen te gaan.
In de weken voor de verkiezingsdag waren de platformen al uiterst waakzaam voor dat soort berichten.
Aanpak desinformatie verschilt bij YouTube, Facebook en Twitter
De manier waarop de platforms actie nemen, loopt wel uiteen.
YouTube kwam eerder in opspraak omdat het videoplatform niet optrad tegen diverse videos die misinformatie over verkiezingen verspreidden en veelvoudig werden gedeeld. Zo greep het platform bij meerdere kanalen niet in en bleef YouTube advertentie-inkomsten ontvangen, terwijl er livestreams draaiden die een verkeerde verkiezingsuitslag verkondigden.
Woensdag plaatste Twitter waarschuwingen bij een reeks tweets van meerdere Republikeinse politici die ongefundeerd beweerden dat de presidentsverkiezingen in de staat Pennsylvania verstoord waren en dat er sprake van fraude was.
Twitter kwam ook in actie vanwege berichten van president Trump, waarin hij ongefundeerd waarschuwde dat een besluit van de hoogste rechbank in Pennsylvania tot verkiezingsfraude zou leiden.
Ook bij zijn tweet over verkiezingsfraude van afgelopen woensdag en het bericht waarin Trump voorbarig claimde de winnaar van de presidentsverkiezingen te zijn, plaatste Twitter een kanttekening.
Sinds dinsdag plaatste Twitter bij 2 op de 5 tweets van de president waarschuwingen, meldt The New York Times. Facebook plaatste ook speciale labels bij meerdere berichten van Trump.